0

Randers Lilleskole Redaktion: Gult Hold

Skoleblad Gult hold har gennem deres skoleliv været optaget af grundlæggende forhold ved menneskers samvær, beslutningsprocesser og i særdeleshed af, hvordan de kan være med til at påvirke deres hverdag. I begyndelse var det mest det nære, men efterhånden udvider deres synsfelt sig. på vej mod Skoleblad v. 2.0 hunde som ikke-fejlfindende, ro-skabende og hyggelige lyttere. Gult hold har ageret færdselspoliti ved at indføre ”nudging” fremfor løftede pegefingre overfor forældres uhensigsmæssige kørsel foran skolen. Sidste år talte vi om ”det gode læringsmiljø” - og straks havde børnene arrangeret forældrene til at komme i klassen med værktøjskasse og malerpensel. Som helt små talte vi om, hvordan vi kunne hjælpe Isak og Ulfur fra Island med at blive integreret bedre i klassen. Der blev udviklet et sæt legeregler - børnene den dag i dag benytter ved enhver lejlighed. De har taget hånd om læsevanskeligheder ved at introducerer begrebet læsehund, hvor der blev rekrutteret lokale Da begrebet bæredygtighed blev introduceret som et gennemgående emne for hele skolen kunne jeg genkende blikket i øjnene på børnene. ”Hvad er der på spil her?” - ”Hvad kan vi gøre?” rumsterede det i deres hoveder. –Men så bliver det jo naturligvis hverdag på Gult hold og børnene bliver ganske almindelige 6. klasseelever. Spørgsmålene og tankegangen falder i baggrunden. Dansk bliver til Dansk—Matematik bliver til Matematik.

Da vi fortæller, at Klassen skal skrive skoleblad er tankesættet der dog straks igen. ”Så meget papir? - er du klar over, hvor mange elever der er på skolen”, ”Det passer da vist ikke så godt med bæredygtighed?”, ”kan vi ikke gøre noget andet”. Jeg kan jo godt se det -det ikke lige passer så godt Skoleblad 2.0 som betegnelsen for ”den anden generation af platforme, som inddrager brugerne aktivt og skaber sociale relationer i cyberspace” opnår vi nok trods alt ikke med dette skoleblad. Det kunne dog være interessant med tilbagemeldinger fra jer — læserne. Børnenes bekymring går på, hvorvidt deres blad rent faktisk bliver læst af børnene. Er der forældre som ikke checker mail?. Der er ikke noget som at få ”et like” eller en kommentar på det man har lavet. ind i den bæredygtige profil. Vi havde jo bare planlagt…. Derfor: - Dette nummer af skolebladet udkommer udelukkende som vægavis i et enkelt eksemplar til ophæng i hver klasse. - Bladet udsendes på mail - Vi vil arbejde på at udnytte nogen af de fordele der er ved et interaktivt medie—feks. hyperlinks Jeg drømmer om at kunne læse jeres kommentarer, oplevelser, feed-back til skolebladet på Gult hold som en del af den løbende evaluering på forløbet. Tilbagemeldinger sandes til: anders@randerslilleskole.dk Go læselyst.

Elevrådet Sommerferien er slut og det er tid til nye børn i elevrådet. Hvad vil de gøre for skolen og hvorfor vil de være med? Sommerferien er ved ende og der er kommet nye børn i elevrådet fra de mange forskellige klasser. Alba og Jonas fra Gult hold er nogle af de nye fra elevrådet som vi har interviewet. Vi har spurgt dem om hvorfor de havde lyst til at være med i elevrådet og hvad de specifikt vil gøre. ”Jeg vil gerne være med i elevrådet fordi jeg gerne vil have mere indflydelse på skolen og hjælpe børnene der går på skolen” siger Alba.

Jonas har meget den samme mening som Alba, men vil også gerne gøre en forskel for skolen. Elevrådet er lavet så børnene får mere indflydelse på skolen og får lov til at bestemme noget for skolen. Men det er kun 5,6,7,8 og 9 klasse der kan være med i elevrådet. Det er læreren Christian der er med til de forskellige møder og hjælper til, men børnene klare det meste. skal være formand og næstformand(det kan være alle fra elevrådet). De nye børn i elevrådet Dicte og Rosa My Hvidt Alba og Jonas Gult Silas og Rumle Grønt Laura og Teo Rødt Rasmus og Zacharias Sort I elevrådet er der en formand. Formanden bestemmer hvem der må sige noget og hvad de skal snakke om. Der er også en næstformand der bestemmer, når formanden ikke er der. Næstformanden hjælper også formanden nogle gange. Hvert år stemmer man om hvem der Sidste år var Rumle og Silas fra Grønt Hold med i elevrådet. De siger, at til møderne snakker de om hvad de kan gøre bedre ved skolen. De snakkede rigtigt meget om hvad de kunne gøre bedre ved skolegården og om der skulle være mere legetøj eller flere redskaber. De snakkede for eksempel om der skulle flere cykelstativer, fordi cyklerne står meget tæt.  Vi fandt ud af at i de fleste klasser, hvis man vil være med i elevrådet skulle man holde en tale, så de andre børn i klassen kunne stemme om hvem de syntes var de to bedste. En blondine, en rødhåret og en brunette var alle faret vild i ørkenen. De fandt så en lampe og gned den. En ånd dukkede op og gav dem hver ét ønske. Den rødhårede ønskede, at være derhjemme. Poof! Hun var tilbage hjemme. Brunetten ønskede at være hjemme med sin familie. Poof! Hun var tilbage med sin familie. Den blondinen sagde så, “Awww, jeg ville ønske mine venner var her…...”

Alle har hver deres mening, når det kommer til spørgsmålet om, hvordan Randers Lilleskole bliver til en bedre og mere bæredygtig skole. Vi har spurgt børnene. Vi har arbejdet med et spørgeskema på Gult hold. Vi har været 2-3 elever rundt i hver klasse, for at få svar på de spørgsmål, som vi har fundet på sammen med vores lærer. Vi har lavet skemaet, for at finde ud af, hvad de forskellige klasser synes om skolen i forhold til bæredygtighed, og for at hjælpe skolen da vi mener, at der for tiden er forskellige problemer der kan forbedres. F.eks. er der for meget papirspild ved kopimaskinen, eleverne henter nemlig ikke det papir de kopier. Mange elever kopier også 5 ting hvor de kunne nøjes med at kopier 1 ting - her har vi spurgt klasserne om vi skal have tilladelse til at printe eller om vi bare skal blive ved som vi gør nu. De fleste elever, var meget i tvivl om hvad de skulle svare til spørgsmålet. Nogle af spørgsmålene kunne vi ikke ikke stille til de yngste elever. Så spurgte vi om et lumsk spørgsmål, om katte godt måt

Resultater te hoppe op i skraldespandene og tage madrester, eller om der skulle have låg på skraldespandene. De fleste syntes, at kattene godt måtte hoppe op i skraldespandene for at få mad. Bagefter spurgte vi, om rotter godt måtte kravle op i skraldespandene eller om der skulle låg på. Der svarede næsten alle at der skulle låg på skraldespandene. Vi syntes det er interessant at vi elever er ret enige om: - Skolen skal sortere affald bedre. - lærerne skal tale med alle børn om at ødelægge skolens ting—frem for kun dem som ødelægger. - Mirabelletræet skal blive stående –selvom vi bliver stukket af hvepse. Spørgsmål klasserne er meget uenige. - Hvem har ansvaret når noget udstillet falder ned. - Hvor nyt legetøj skal købes. Tag et kik på tallene. - Flere spørgsmål peger på at børnene mener de selv har en stor opgave for at gøre skolen mere bæredygtig Andre spørgsmål er vi ret uenige om: - hvem skal sørge for vi bliver mere bæredygtige. børn eller voksne? - Om klasserne skal betale når de sjusker med energiforbruget—eller vi alle skalbetale som nu. - Retten til at printe.

Hvornår er vi der? Nu er på tide at få pakket og komme på farten, Hvornår er vi der og hvad skal der ske. Turen til bornholm med de Gule. Vi mødes alle sammen klokken kl. 7:45 på Randers banegård. Et af de mange stoppesteder for vores heldags tur til Bornholm. Vi fik sagt farvel til forældre og dem der var mødt op til sidste afsked inde turen gik i gang “det var ikke så svært at sige farvel” uddyber Isabella sig. Da kl var lidt over 8 kom bussen som skulle køre os til Aarhus. Vi fik vores kufferter og tasker ind i bagagerummet. Det var en virkelig flot bus, med hele pakken. I bussen lavede vi en masse ting blandt andet; spillede kortspil, snakkede, hørte musik og vigtigst af alt hyggede vi os på fuld hammer. Efter et stykke tid i bussen, ankom vi til Aarhus togstation. Hvor vi skulle tage toget til København.

havde med I hendes madpakke: ”Rugbrød, en bolle, pølsehorn, frugt, vand, tørret mango, Oreo og Ritter sport” uddyber Alma. I toget lavede vi meget det sammen som i bussen... ud over at vi kunne snakke lidt mere sammen fordi at vi ikke skulle have sele på! Ellers var der ikke den store forskel. Efter den lange tur i tog stod vi af i København i DGI byen, Vi skulle være I København I 6 timer…… Vi gik hen til Absalon, et borgerhus og spisested. Det var ”vegetar dag” så vi fik kartoffelret med gedeost… Der var ikke ret mange der kunne lide det. Efter en del forvirring og løben frem og tilbage fandt vi vores tog. Efter vi havde sat os gik vi i gang med de helt store madpakker, Vi spurgte hvad Alma Endelig var vi på Bornholm, efter at have sejlet, kørt i bus, og i tog. Klokken 02:00 ankom vi , vi var alle meget trætte… Så vi ville bare i seng.

Absalon -et åbent Folkehus Den gode stemning inde i folkehuset Absalon kan man mærke allerede før man går der ind. Vi gik ind og spiste på Absalon på grund af at vi skulle prøve noget nyt mente Anders. Man sad og spiste med nogen man aldrig havde set før. Vi mødte nye venner på Absalon fra nær og fjern, som alle kom for at spise et godt måltid mad. På Absalon mødte vi blandt andet en gruppe der bestod af 4 voksne portugisere, som vi forsøgte at snakke med så godt vi kunne. Efter vi havde spist var der nogen der spillede kort med dem. På Absalon har man en regel med at man skal sige “hej” til dem man sidder ved siden af. Ligeledes sender man høfligt maden videre efter man selv har taget.

I Folkehuset Absalon kan man lave mere end man skulle tro. Man kan lave mange forskellige slags yoga, børnedans, mindre værksted,- fællesspisning, dans, biograf, og en masse andre ting. Spisning på Absalon Der var vegetar mad. Man kunne se de havde gjort noget ud af maden. Maden bestod af salat, flødekartofler med flutes og lidt mere. De fleste synes at der manglede en bøf eller to.

Grundtanken Grundtanken ved Absalon er, at skabe værdifulde sociale relationer. Det er på Absalon du kan sætte bevægelsen i gang, og komme af med alle bekymringerne derhjemmefra. Man kan nyde et godt måltid mad på Vesterbro.så med andre ord Absalon er et sted hvor man kan komme og nyde et godt måltid mad.

Interview Fakta : Det åbnede i 2015 : Det var en gammel kirke før 2015 : I dag er det et folkehus : Der kan cirka være 100 der inde i absalon : Absalon har ca 700 gæster pr dag : Absalon har 50 ansatte : Der sælges over 30.000 boller årligt : Der serveres årligt 50.000 fællesspisninger : Ca 80.000 kopper kaffe sælges årligt Jeg spurgte Alberte og Sofus, hvad de synes om Absalon. Alberte sagde at hun synes det var rigtigt hyggeligt at være sammen med klassen på Absalon, Alberte synes også maden var lidt for voksenagtigt. Sofus sagde maden smagte virkelig godt, det synes Alberte også. Jeg spurgte om de synes Absalon var specielt, Alberte synes at det var specielt på grund af at det var en gammel kirke. Jeg spurgte om det var hyggeligt at være på Absalon. Sofus og Alberte synes det var hyggeligt fordi man sad sammen med nogen man aldrig havde set før. Sofus sad sammen med nogen portugisere og spillede kort. Alberte mødte en der hed Bjarne. Jeg spurgte hvad de synes om stemningen inde på Absalon, de synes den var rigtig god og hyggelig. Jeg spurgte Alberte og Sofus hvad de synes om at der var vegetar mad, Alberte sagde det passede hende fint, Sofus sagde der manglede en bøf.

Tag på en tur til Bornholm og bo på et dejligt Vandrehjem Vandrehjemmet ligger lige uden for Sandvig og helt oppe nord på. Et hjem med en fantastisk udsigt til klipperne og opalsøen. Vandrehjemmet har god mad, både til morgen, middag og aften. Til morgenmad er der både boller, yoghurt og havregryn. Middagen består af en god madpakke man laver fra morgenen af. Hvis du elsker kylling skal du absolut bo her. Du får altid god kylling. De har dejlige værelser i mange forskellige størrelser.

Den dramatiske cykeltur Følg Gult hold i de vilde styrt og de dramatiske bakker på Bornholm Jeg syntes at det er mega fedt at ære sammen med nogen man godt kan lide at være sammen med. Det er mega hyggeligt, at være sammen med sine venner og det er mega sjovt. Det er ret hårdt at cykle så langt. Vi cyklede 30,4 kilometer den første dag. Der var EXTREMT mange dramatiske stejle bakker og det var ret varmt, men pauserne var dejlige. I pauserne skulle vi spise madpakke. Maden var ikke så mættende, men jeg syntes det var dejligt at få noget mad. Vi fandt også altid mange brombær på vores vej. Vi stoppede ved Helligdomsklipperne fordi vi skulle ind i den Sorte grotte. Jeg ville helst ikke derind fordi jeg ikke er så vild med edderkopper og de smalle klippevægge. Da vi kom til Gudhjem så vi kaffeslottet. Jeg syntes at kaffeslottet er mega smukt. Så cyklede vi videre ned i Gudhjem og stoppede ved Krølle Bølle isene. Jeg syntes at Gudhjem har en af de smukkeste udsigter i Danmark. Så skulle vi cykle ned til Døndalen og man skulle ned af nogle ret stærke u-sving. Det var meget sjovt at cykle ned af. Vi parkerede cyklerne og gik op i Døndalen for at se et lille vandfald. Da vi kom op var der ikke noget vandfald, men der var en trappe vi kunne gå op af. Der skulle være en god udsigt, men da vi kom derop var der ingen. Det var altså en lille smule kedeligt - men så cyklede vi videre. Vi skulle nu ned i Vang -og ja vi skulle “ned i Vang”. Det gik 10% ned ad i 5-10 minutter Det var meget fedt at cykle så meget ned af, men man har også lige tanken i baghovedet: Man skal kører op ad igen bagefter. Så kom vi ned og skulle spise ved havnen. Vi gik videre hen til en bro der var ret højt oppe. Først skulle dog gå op af en meget stejl bakke hvor vi måtte trække os op med et reb. Da vi kom op på broen, kunne man se ned igennem den. Det var lidt sjovt at se -men også lidt skræmmende. Til gengæld var der igen en rigtig god udsigt. Så skulle vi bare cykle hjem og det var også en mega god cykeltur.

Opalsøen Hvis man er på ferie på Bornholm er Opal og Krystalsøen et sted man bør besøge. De flotte gamle granitbrud, der er blevet fyldt op med regnvand gennem årene, ligger få minutter fra Hammershus. D.13 oktober 2002 åbnet svævebanen ved Opalsøen. Svævebanen er 250 meter lang. Den 27. juli 2018 blev den desværre lukket og det skyldes den varme sommer som har fået det gamle regnvand til at fordampe så man er blevet nødt til at lukke svævebanen, efter mange mennesker er kommet slemt til skade. Opalsøen har som navnet siger, vand der er opalfarvet. Hvis man har glemt sit badetøj, kan man gå hele vejen rundt om opalsøen. På vejen kan man se Krystalsøen hvor der er en meget smuk udsigt. Når man går på de gamle granitbrud kan man se Hammershus og se hen til Allinge-Sandvig, som er en hyggelig og fin by med mange cafeer og sjove butikker.

går op. Navnet skyldes at i To bankrøvere bliver forfulgt af politiet. De kommer til en rundkørsel, og har kørt rundt et par gange, da politiet kommer. Pas på politiet kommer råber den ene til den anden! Det gør ikke noget de er 3 omgange efter os!

Turen med Niels Jørgen (vores lokale turguide) Vi skal op i klipperne sammen med Niels Jørgen for at hører spændende historier om Bornholms Historie. Vi var på tur med en der hedder Niels Jørgen.Han hentede os om aftenen kl 18:30 ca og så skulle vi på gåtur. Vi hørte om en pige, der arbejdede på en gård hvor hun ikke havde det særligt godt. Hun blev en dag sat til at fange en gris der var sluppet fri, og da hun havde fanget grisen gik hun indenfor igen. Da hun trådte ind ad døren fik hun en kæmpe skideballe af herremanden fordi at han havde glemt at han havde sat hende til at fange grisen. Efter hun havde fået skideballen, begyndte hun at græde. Det kunnedefter. Efter Niels Jørgen havde fortalt færdig, gik vi videre på turen. Da vi havde gået kom vi hen til en rund bænk hvor vi satte os ned og så begyndte hans historie om 2. Verdenskrig på Bornholm. Han fortalte os fx at Bornholm var en god ø til at holde udkig på, fordi Bornholm ligger lige midt i Østersøen. Han fortalte også at mens resten af Danmark var blevet befriet, festede og jublede den 5. maj, var Bornholm stadigvæk besat og først d. 5. ne herremanden ikke lide, så han tog fat i hende og bankede hende ind i dørkarmen. Hun blev lam fra halsen og

april 1946 forlod russerne Bornholm. Da Niels Jørgen var færdig gik vi videre,vi gik op af en bakke hvor vi skulle gå inde ved tyrene og køerne, det var meget skræmmende. Så kom vi til en mark hvor der lå mange sten der var blevet skåret i så de lignede små figurer. Da det blev mørkt gik vi hen til Hammershus for at erobre det. For at vi kunne erobre Hammershus skulle vi liste, gemme os og kravle. Vi så en djævel i muren mens vi gik -og tro mig den var der. Da vi havde erobret Hammershus gik turen hjem, og i seng. Alle børnene kom sikkert over krokodillesøen – undtagen Bo, Find og Asger. De blev lavet om til sko, skind og tasker

Grønt holds tur på Bornholm Grønt hold fortæller om deres fascination af Bornholm. Der er nogle klasser der har været på Bornholm før os. En af dem er Grønt hold, der var derovre sidste skoleår. For at høre om deres oplevelser og indtryk af klippeøen, har vi valgt at interviewe nogle fra Grønt hold. (Malthe B & Rumle, Molly & Hjalte). De fortæller at Bornholms natur er rigtig smuk med dens klipper og de smukke træer, men de kan også rigtig godt lide Bornholms små byer. De syntes turen rundt om Opalsøen var rigtigt flot. De så også den falske rokkesten og den gad ikke at rokke. De synes noget af det flotteste var Hammershus. De syntes at naturen var lidt jungle agtig. De var meget fascineret af Niels Jørgens tur hvor han fortalte om Bornholm i gamle dage. Her ser vi malte B og Rumle der bliver interviewet. Når de ikke var på tur spillede de fx Uno. De kom tættere på hinanden og de lærte også Jacob bedre at kende for han startede lige før de tog afsted. Hvis de selv skulle bestemme vil de gerne tilbage til den smukke klippeø Bornholm.

Her ser vi Molly og Hjalte. Gad vide om de er så glade for blive interviewet. F acts: -Frihedsgudinden i New York ville efter dansk målestok bruge en størrelse 3500 i sko. -I 15 år var koden til at udløse de amerikanske atomvåben følgende talkombination: 00000000. -Af de 20 mio. sange der findes på Spotify er 25% aldrig blevet blevet streamet én eneste gang.

Gudhjem Vi har været i Gudhjem og vi vil fortælle lidt om vores tur og noget fakta om den smukke by, Gudhjem. Gudhjem er en by på det nordøstlige Bornholm med 723 indbyggere. Byen hører til Gudhjem sogn. Gudhjem kirke findes i den ældste del af byen. Sydøst for byen ligger det tidligere fiskerleje Melsted, der nu er en bydel i Gudhjem. Gudhjem blev grundlagt i 1200 tallet. Gudhjem-fiskerne var de første, der begyndte at røge sild. Om sommeren blev sildene røget i byens skorstene, der om vinteren blev brugt til at røge pølser i. Omkring 1860’eren begyndte man at sende røgede sild fra Gudhjem til København. Gudhjem har langt tilbage i tiden haft sin hovedindtægt fra fiskeriet, fordi fiskerne kunne have deres både liggende nogenlunde sikkert i en af de mange klippevige. Gudhjems havn blev ligesom mange andre bornholmske havne totalt ødelagt ved den store stormflod i 1872. Den nye havn var meget svær at besejle,

når det blæste kraftigt fra øst. Derfor besluttede fiskerne at anlægge endnu en havn ved Norresân, der også kunne bruges som nødhavn for hele nordkysten. Havnen ved Norresân blev påbegyndt i 1897, og arbejdet blev afsluttet i 1906. Gudhjem museum drives af Gudhjem By- og Mindeforening og har siden 1968 haft adresse i den tidligere stationsbygning. Museet kører skiftende udstillinger og har en permanent historisk udstilling med udgangspunkt i Gudhjem. Oluf Høst museet er indrettet i maleren Oluf Høsts hus ved Norresân (Nørresand). Byens biograf, Scala gudhjem, blev etableret i 1943, og har én sal med 135 plads Krølle Bølle er en troldedreng, der holder til på det nordlige Bornholm. Ludvig Mahler opfandt trolden for sin søn under 2. verdenskrig. Krølle-Bølle bor i Langebjerg på Nordbornholm sammen med sin familie, der styres af faderen, Bobbarækus. Hans mor hedder Bobbasina og hans søster Krølle Borra. Krølle Bølle er ofte ude på narrestreger, og som så mange andre børn forstår han ikke altid konsekvenserne af sine handlinger. Det er uvist om familien "i virkeligheden" tilhører de underjordiske og ikke reelt er trolde. Muligvis er historierne digtet på baggrund af overtroen på Bornholm om De Underjordiske. Krølle Bølle har som merchandise haft succes i mange år i turistbranchen på Bornholm, hvor der både kan købes nøgleringe, bamser, kaffekrus og lignende med Krølle Bølle. På Bornholm ses antagelig lige så mange postkort med Krølle Bølle eller familie, som der i København ses postkort med Den lille havfrue.

Indtil 1. januar 2008 har Andelsmejeriet Klemensker og Nestlé Premier is i samarbejde produceret og solgt Krølle Bølle is. Herefter overtog norske Diplom is rettighederne til navnet Krølle Bølle og dermed også produktionen af isen. Et flerårigt forskningsprojekt om overtro på Bornholm kaldes populært Krølle Bølleforskning. Personlige info Da vi kom til Gudhjem så det gammelt men hyggeligt ud. Vi gik ned til en havn hvor nogen fremlagde og sagde noget om Gudhjem. Bagefter fik vi lov til at gå sammen i nogle grupper rundt i Gudhjem. Vi måtte købe is og en gave. Det var rigtig hyggeligt at gå sammen med vennerne. Man lærte byen mere at kende. Nu skulle vi samles og gå over til Oluf Høst museet. Det var sjovt at se Oluf Høsts malerier. Da vi var færdig med at se alle malerierne, skulle vi hen til cyklerne og cykle hjem mod vandrehjemmet. En far havde inviteret sin chef til middag og nu sidder han og hans familie ved middagsbordet. Pludselig siger sønnen: - ”Far det her er da ikke torsk” - ”Nej hvorfor.” - ”Du sagde vi skulle have en torsk til middag.” Hvad sagde københavneren da han tabte sin kaffe? ”Latte ligge.” For flere platte jokes og sjove vittigheder klik her

Helligdomsklipperne Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde men rummer også en gæst med 8 ben. På marken overfor Helligdomsklipperne lå der i middelalderen et kapel ved navn “Trefoldigheds Kapellet” hvor man hentede det livgivende ne, Våde ovn, Tørre ovn og Sorte gryde. Du kan især trænge langt ind i Sorte gryde. Godt 60 meter ind i den smalle og mørke gang. I sorte gryde kan du også opleve den Bornholmske grotteedderkop. Den Bornholmske grotteedderkop kan ikke tåle vand fra den hellige kilde. Mange mennesker har gennem tiderne - især Sankt Hans aften - taget til stedet i håb om helbredelse. De enkelte helligdomsklipper har siden fået tildelt romantiske navne som Lyseklippen, Måge Tårnet, Måneskins klipperne & Kærlighedsbænken. Du kan komme ind i grottersol og lever derfor i grotter og huler. Grotteedderkoppens edderkoppespind ligner en kinesisk lampe. Den er giftig, men vil sjældent bide. Skulle det ske, at man bliver bidt skulle det efter sigende ikke være farligere end et hvepsestik. Det er forskelligt hvor mange æg den lægger, men et sted mellem 300 og 800 æg. Dette er ret meget for en edderkop.

Her kan du læse om Oluf Kristian Alexander Høst - om hans glæde, sorg og om hans stolteste tid. Oluf Kristian Alexander Høst er født 18. marts 1884, og opvokset i Svaneke. Han uddannede sig i årene 1906-1915 på Den kongelige danske billedkunstskole i København. Han malede i stilen ekspressionismen. De investerede derfor i Bognemark, som Høst brugte som motiv. Høst var også meget optaget af ild og af den bornholmske natur og Gudhjem. Det er kun meget sjældent at der på et Oluf Høst maleri ses et menneske. Ole, Oluf Høsts søn, voksede op og blev voksen og derefter kom talentet frem i ham. Ole havde det samme Oluf Høst Bornholms stolte maler Ekspressionismen var ikke på skolens skema, så han opsøgte den eneste lærer, Cezanne, som lærte ham at male. Samtidig forelsker han sig i en af sine studiekammerater som hedder Hedvig Wiedemann. Inden længe blev de kærester og gift d. 5 april 1913. Da de var færdiguddannede tog Oluf Høst og Hedvig tilbage til Bornholm. De købte det nuværende “Oluf Høst museum”, hvorefter de fik to sønner, Ole og Niels. Høsts hustrus far var højt respekteret i det danske samfund og hans datter havde arvet en stor sum penge. talent som sin far, men da anden verdenskrig udbrød kom Ole til at tro på nazisterne og blev derefter nazist. Ole var fast beslutet på af tage til Rusland og kæmpe ved Hitlers side. Det var et stort tab for familien, men der var stadig håb, for Ole havde en pige på Christiansø. Som alle dengang vidste, kunne man ikke efterlade sin kone på Bornholm alene, når anden verdenskrig var skudt i gang. Så en aften da de havde gået en tur rundt om en lille sø, friede Ole til pigen fra Christiansø. Men pigen ville kun tage

Oluf Høst museets er noget man bør besøge når man er på Bornholm. Det har god beliggenhed i Gudhjem og er det rette sted for kunstelskere og stedet rummer mange følelser. imod ringen hvis Ole lovet at blive på Bornholm med hende og stoppede med at være nazist. Ole takkede nej og pigen kastede ringen i havet og de gik hver for sig. I 1943 rejste Ole til Rusland med nazisterne og døde side om side med sine to kammerater, Ole Wivel og Knud W. Jensen. Det var et stort tab for familien og Hedvig følte stor sorg da hendes ældste søn døde. Niels deres mindste søn brugte resten af sit liv på at være vred på sin mor og Hedvig fik depressioner. Oluf Høst døde d. 14 maj 1966 som 82-årig og det er 52 år siden han døde. Det var en stor sorg da Oluf Høst døde. Oluf Høst museets er noget man bør besøge når man er på Bornholm, det har en god beliggenhed i Gudhjem. 10 cd’er vil kunne opstilles på 3.628.800 måder på en hylde. Et fireårigt barn stiller dagligt ca. 400 spørgsmål.

Sort holds sidste Mange har været på lejrtur, men hvordan er det når det er den sidste? lejrtur Sort hold var på Malta i Gżira hvor de boede i lejligheder. Malta er en sydeuropæisk ø-stat i Middelhavet, og omkring 90 kilometer syd for Sicilien (Sicilien er Middelhavets største ø). Der bor omkring 400.000 indbyggere, på et areal der er cirka halvt så stort som Bornholm. På Malta taler de maltesisk, og nogle italiensk. De skulle selv sørge for mad og drikke. Vi interviewede Carla om deres tur til Malta. Carla synes det var spændende og flot på Malta. Hun synes de havde nogle specielle huse og smukke gader. Carla synes det fedeste på turen, var clift jump og rapelle. Rapelle er hvor man får en sele på, og så har du et reb og holde fast i, imens du går ned af en klippe. Clift jump er hvor du hopper ned fra en klippe og ned i noget vand. Carla synes det er lidt mærkeligt og trist at tænke på, at det er sidste lejrtur, da de har været afsted siden de var små.

Skovdag I år spillede lilleskolens elever rollespil. Der var 12 prøver de skulle igennem. Skovdag på Randers lille skole. I år var alle eleverne ude og spille rollespil. Rollespillet var en ridderprøve. Alle skulle igennem 12 prøver, hvor de skulle vise deres mod som riddere. Børnene skulle blandt andet slås med sværd og løse gåder, for at finde den rigtige nøgle til at åbne kisten. Det var en stor opgave, for de hold der skulle få kisten åbnet. Der var også nogle rollespillere med fra Fyn. Disse rollespillere var meget professionelle til deres arbejde. De spillede deres roller mega godt og var klædt rigtig godt ud. Der var en smuk trist prinsesse, som vi skulle muntre op med sang, digte eller blomster. Der var også en kentaur, der havde to trolde som kæledyr. Troldene var store og uhyggelige. De slog os med køller og jagtede os. Det var faktisk ret skræmmende. Til hver opgave fik man et antal mønter efter hvor god man var til opgaven. Det hele foregik i Tøjhushaven og vinderen blev kåret til ridder i salen på Randers lille skole. Der var 24 hold. Kun et hold kunne vinde. Dagen var også med til at styrke vores fællesskab mellem eleverne på skolen.

Frugtbanken Hør hvad der sker med den gamle frugt, og hvad det ellers indebærer at have frugtbanken. Frugtbanken blev lavet af Rosa hold. Den går ud på at alle på skolen må tage frugt når de har lyst. Rosa hold lavede den blandt andet så man er fri for at købe frugt, “og så er det jo bedre at nogle andre får frugten end at den bare ligger og rådner” siger Amanda fra Rosa hold. Hun mener også at de vil gøre frugtbanken lidt større. Når Rosa hold kommer op til mellemtrinnet vil de give frugtbanken videre til den nye første klasse, så de kan passe og pleje frugtbanken. Inde på Rosa hold er det en arbejdsopgave at passe frugtbanken. Den går ud på at man skal gøre den rent og give den gamle frugt over til SFO'en, hvor de laver den til juice. Det frugt der er for råddent til at blive lavet om til juice bliver smidt ud. Rosa hold bliver ved med at lade frugtbanken stå indtil der ikke er nogen der kommer med frugt, så måske står den der stadigt til vinter. Frugtbanken bliver nogle gange flyttet på grund af hvepse, men normalt står den i glashuHer står Julie og Amanda, det er dem der passer frugtbanken. set ellers står den gemt i stuen bag den hvide dør. Så når man afleverer frugten skal den bare stå ved siden af frugtbanken. Alle børn og voksne på skolen må komme med alle slags frugter, man må også gerne komme med bær. Når man kommer med frugten behøves den ikke at være skyllet hjemmefra. Det må man selv gøre når man tager frugten fra frugtbanken . “Alle må aflevere lige så meget frugt de vil i frugtbanken” siger Amanda og Julie fra Rosa.

-er klar til nye venner Nye venskabmakkere på Randers Lilleskole. En stor dag i et skoleliv. På Randers Lilleskole har man brugt konceptet venskabsmakkere i over 7 år. Venskabsmakkere er noget af det man går meget op i. “Det er dejligt at have venskabsmakkere, fordi de er der til at hjælpe, når man har brug for det” udtaler Oskar fra Turkis hold (Børnehaveklassen) med et smil. Venskabsmakkere ser hinanden ofte f.eks. når de skal til morgensang - og selvfølgelig i frikvarterene. “Jeg er glad for min makker. Først var han genert, men senere begyndte vi at snakke sammen” udtaler Otto fra Gult hold (6. klasse) Gult og Turkis mødes for første gang.

1 Publizr

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
Home


You need flash player to view this online publication